MS ve fotbale v Kataru: Korupce a otroctví

2022-fifa-qatar_1

Poté, co francouzské noviny Le Monde uvedly zprávu, že Katar uplatil představitele mezinárodní fotbalové federace FIFA, aby hlasovali pro pořádání Mistrovství světa ve fotbale v roce 2022 v Kataru, objevil se další skandál. Katarská vláda využila při stavbách stadionů imigranty k otroctví.

Podle nepálské ambasády v Dauhá během 4.června a 8.srpna 2013 zemřelo náhle 44 nepálských pracovníků na infarkt. Následné vyšetřování zjistilo, že tisíce Nepálců čelí v zemi týrání a využívání rovné modernímu otroctví. Pracovníci, kteří staví stadiony pro turnaj, čelí podle zpráv velice špatným podmínkám, žijí ve špinavých hotelech a spousta pracovala zadarmo a prosila o jídlo. “Chtěli bychom odejít, ale společnost nás nepustí.“ řekl jeden nepálský imigrant zaměstnaný ve výstavbě města Lusail. (zdroj)

I když šéf FIFA vyjádřil „znepokojení,“ Katar věří, že každý má svou cenu a tak je jen otázkou času, než se o to emír Tamim postará. Vláda už oznámila, že spustí vyšetřování.

Jen o pár dní dříve se v médiích objevily pracovní podmínky katarských aerolinek Qatari Airways, která po svých zaměstnankyních vyžadují,  aby si v případě, že plánují sňatek, vyžádaly jejich povolení a nahlásili své otěhotnění. (zdroj)