Šimon Pánek přiznal: Člověk v tísni je placen cizími vládami

Ukrajina

Ředitel české „neziskovky“ Člověk v tísni Šimon Pánek v březnovém rozhovoru pro server Peníze.cz prohlásil, že organizace dostává peníze od zahraničních vlád.

Na otázku týkající se hlavních zdrojů financování Pánek odpověděl:

Portfolio zdrojů máme poměrně široké a diverzifikované. Kromě velkých institucionálních zdrojů, kde je samozřejmě důležitá Evropská unie a státní rozpočet České republiky, roste podíl jiných velkých donorů, zejména vlád – například německé, britské, americké. Zásadní je pro nás podpora lidí, kteří nám věří a dlouhodobě přispívají jako členové Klubu přátel Člověka v tísni či na rozvojové projekty v rámci Skutečné pomoci a samozřejmě i všichni ti, kdo si koupí před Vánoci Skutečný dárek.

Dlouhodobě jsme partnerem řady firem. A to jak pro projekty a aktivity v zahraničí, tak i doma. Vzhledem k naší pozici velké profesionální nevládní organizace jsou pro nás korporátní vztahy nejen otázkou financování, ale i hledání vzájemného obohacování a informování, výměny zkušeností nad tématy a zkušeností pro management. Je skvělé jak roste počet firem, majitelů i lidí v managementu, kteří nevidí otázku firemní odpovědnosti v jednoduchém líbivém PR, ale chtějí opravdu řešit důležité věci a přijímají odpovědnost za to, že se mají podílet na řešení vážných otázek.

Dále čtěte: