Bylo auto Michaela Hastingse napadeno hackery? Richard Clarke říká, že je to možné

Michael Hastings

Podivné okolnosti smrti novináře Michaela Hastingse v Los Angeles spustily vlnu konspiračních teorií. 

K paranoii teď přispívá další teorie: Podle prominentního bezpečnostního analytika existuje technologie, která umožňuje hacknout něčí automobil. Bývalý americký koordinátor pro národní bezpečnost, ochranu infrastruktury a pro boj s terorismem Richard Clarke deníku Huffington Post řekl, že to, co je o autonehodě známo, „odpovídá kybernetickému útoku na vozidlo.“

Clarke řekl: „Existuje důvod věřit, že zpravodajské agentury velkých mocností“ – včetně Spojených států – vědí, jak převzít nad autem kontrolu.

„Výzkum univerzit odhalil, že je relativně jednoduché nabourat se do ovládajícího systému auta a dělat takové věci jako je zrychlení, když to řidič nechce, dupnout na brzdy, když to řidič nechce a vypustit airbag.“ řekl Clarke. „Přes nabourání auta teď můžete dělat velice destruktivní věci a není to tak těžké.“

„Takže, jestli tu byl nějaký kybernetický útok – a neříkám, že byl, tak tomu, kdo to případně udělal, to projde.“

Úřady tvrdí, že zjištění Hastingsove smrti potrvá několik týdnů, s cizím zaviněním se ale nepočítá.

Hastings řídil Mercedes C250 coupe, když 18.června ve 4:30 ráno narazil na Highland Avenue v Los Angeles do stromu. Video ukazuje hořící auto a jedna sousedka místní televizi řekla, že slyšela něco jako explozi. Podle dalšího svědka byl motor auta odhozen 50-60 yardů (45-54 metrů) od auta. Žádné další auta v nehodě zapojeny nebyly.

Oheň byl tak pohlcující, že losangelskému koronerovi trvalo dva dny tělo identifikovat.  Clarke říká, že kybernetický útok by bylo nemožné najít, „i kdyby se desítky počítačů v autě neroztavily.“

Hastings praktikoval žurnalistiku, která měla tendenci štvát mocné. Jeho profil generála Stanleyho McChrystala z roku 2010, který publikoval časopis Rolling Stone, byl tak poškozující, že údajně prezidenta Obamu donutil generála vyhodit (prezident odmítal, že by článek nějak rozhodoval).

Pár dnů před svou smrtí Hastings údajně pracoval na příběhu o žalobě Jilla Kelleyho, který byl zapojen ve skandálu, který podle LA Times svrhl generála Davida Petraeuse. KTLA uvedla, že Hastings svým kolegů z BuzzFeed řekl, že že má obavy, že jej vyšetřuje FBI. 20.června FBI odmítla, že by nějaké vyšetřování probíhalo.

„Věřím FBI, když řekla, že ho nevyšetřují. Bylo to neobvyklé a jsem si jistý, že se dívali pečlivě než to oznámili.“ řekl Clarke.

http://www.huffingtonpost.com/2013/06/24/michael-hastings-car-hacked_n_3492339.html?utm_hp_ref=politics

Napsat komentář